Zavese interierju dodajo mehkobo in prijetnost bivanja.

Pri izboru zaves moramo biti izjemno pazljivi, saj bomo z zavesam prostor definirali, ga določili, ustvarili povezavo med prostori in ostalo opremo.
Bistveno vlogo pri izboru zaves imajo elementi, ki so že del interierja in ki jih ne želimo spremeniti ter seveda okus osebe, ki bo v tem prostoru živela, ga uporabljala.

Pri sočasnem opremljanju celotne hiše ali stanovanja je pomembno ustvariti rdečo nit, ki prostore med sabo smiselno povezuje, kljub temu, da so zavese v posameznih prostorih zaradi funkcije prostora lahko različne.

Namen zavese je lahko različen, lahko želimo z zaveso le dopolniti ambient, lahko pa se z zaveso tudi zastiramo pred radovednimi pogledi z ulice in si tako ustvarimo intimnejši prostor.

Seveda pa zavesa ščiti tudi ostalo opremo pred močnimi sončnimi žarki in tako podaljšuje njeno življenjsko dobo.

Tkanine za zavese so lahko  zelo prosojne, ali pa celo neprosojne, odvisno od tega kaj želimo doseči.

Zavese so lahko različnih izvedb:

Tkanine, ki se uporabljajo za izdelavo zaves so različne od zelo tankih in prosojnih do težjih in tudi svetlobno nepropustnih. Pri izbiri zaves moramo biti pozorni na skladnost z ostalo opremo v prostoru z upoštevanjem funkcije prostora.

Na povezavi  Ambienti TV Show si lahko ogledate predstavitev hiše, ki smo jo opremili z zavesami.Kot zanimivost nekaj iz zgodovine...
"Zgodovinarji notranje opreme in dekoracije kot prve zavese praviloma omenjajo krzna oziroma živalske kože.
Priprava kož v ta namen je nedvomno zahtevala njihovo razprostrtje, vse nadaljnje kombinacije pa so v znatni meri prenos naših navad na zavese.
Stare sredozemske kulture so v času, ko so tkali tkanine, zavese zagotovo na veliko uporabljale za improvizirano ločevanje prostora, kar je lahko bila ob veliki vročini odlična zaščita.
Zavese, ki jih vidimo na egiptovskih risbah, reliefih ali slikah, nedvomno izražajo družbeni status ljudi pri zavesah. Na starogrških vazah imajo zavese prav tako pomembno vlogo: dokaj pogosto simbolično delijo svet žensk od sveta moških.
Na mozaiku iz zgodnjega obdobja Bizanca v Raveni, ki prikazuje dvor cesarja Justinijana in del dvora cesarice Teodore, je ključna razlika med dvema prostoroma zavesa, ki jo drži ena izmed dvorjank: vhod v drugi svet, skupaj s fontano, jasno nakazuje, kje je plodnost cesarske hiše. Uporaba zaves in draperij na slikah in ikonah srednjega veka je na zahodu in vzhodu omela tudi vlogo v vizualnem jeziku krščanstva.
Zgodovina zavese se bistveno spremeni prav v hladnejšem evropskem podnebju in z razširjeno uporabo stekel za okna. Ker so vidne navznoter in nazven postanejo zavese znak odličnosti.
Bogastvo težkih in povsem lahkih tkanin, igra skrivanja in razkrivanja, postanejo tako pomembni, da imajo enako vlogo v javnih in zasebnih prostorih. Za primer navedimo gledališče, ki spričo novega evropskega podnebja postane zgradba, scena pa iz treh strani zaprt prostor, medtem ko odprta stran zahteva zaveso, čeprav tudi sama scena od znotraj zahteva dodatni sistem zaves. Dvorske in cerkvene draperije niso samo dokaz luksuza in statusa, marveč ščitijo dragocene osebe in predmete ter naredijo vsak obred bolj impresiven. V protestantski tradiciji v mnogih državah so zavese še danes pomembna stvar: v nizozemskih hišah, čeprav imajo zavese, pogosto z oken odstranjujejo tkanine in dopuščajo popolni vpogled v hišo, saj verna družina nima skrivnosti.
Evropske umetnosti od renesanse naprej si ne moremo niti zamišljati brez zaves, draperij, igre razkrivanja in skrivanja.
V Veliki Britaniji, še posebno pa v Londonu, so v 18. stoletju obstajali tatovi, ki so se specializirali za zavese s posebnimi kavlji so jih potegnili skozi okno.
Galantni prizori s skrivanjem ljubimca za zaveso so stereotip, ki ima še danes svoje mesto v filmskih in televizijskih komedijah. Simbolična vsebina zavese in njena kulturno zgodovinska vloga torej še zdaleč nista izčrpani. Od obdobja evropskega kolonializma in uvoza dragocenih tkanin in hkrati proizvodnje luksuznih tkanin za višje sloje prehajajo zavese skozi slavno zgodovino bogatega okraševanja interierja. Dvojne, trojne, s sistemom dodatnih okrasov, baldahinov, franž, res, držajev in podobnih zadev. Sistem aranžiranja zaves se danes bistveno ne razlikuje od dosežkov viktorijanskega obdobja.
Buržoazni okus 19. stoletja je iz zasebnega prostora naredil neko vrsto gledališča, prizorišča izkazovanja moči in bogastva. Tisti, ki so imeli vstop v zasebno cesarstvo buržujev, tega občudujejo od znotraj, tisti brez vstopa vanj od zunaj.
Benečanke in druge vrste rolojev so namenjene temu, da tistim od zunaj preprečijo vsak pogled v raj bogatih. Čeprav se je stil luksuza in zapletenih draperij uspešno ohranil do danes, ko je dostopen tudi srednjemu sloju, je moda funcionalnosti in tehnologije v 20. stoletju prinesla mnoge inovacije v sistemu zaves predvsem plastiko.
Danes se lahko odločite za viktorijansko različico in spreminjate barvo zaves glede na letni čas, kot to še vedno počnejo v Veliki Britaniji, ali za karkoli drugega, s kateregakoli konca sveta. Moda z daljnega vzhoda je uvedla rolo zavese, po zgledu papirnate dekoracije tradicionalne japonske hiše ali drugih kultur skromnih zaves, navadno vezenih, ki krasijo tako lesene skandinavske hiše kot pobeljene sredozemske domove."
(vir: Svetlana Slapšak, Zavesa, 2008)


Potrebujete več informacij?

Pokličite nas na 080 71 77 ali pošljite POVPRAŠEVANJE ...

Kje smo

DEKORATIVA IN d.o.o.
Prešernova cesta 22 e
3320 Velenje

Najdite nas na zemljevidu

Kontakt

DEKORATIVA IN d.o.o.
Prešernova cesta 22 e, 3320 Velenje