Sobe za bolnike predstavljajo vir okužb. Rast okužb z večkratno odpornimi mikrobi je  v številnih bolnišnicah po svetu dramatično visoka. Po ocenah nemške družbe za higieno v bolnišnicah se samo v Nemčiji letno okuži do milijon ljudi. Okoli 40.000 okužb letno se konča s smrtjo. Ob tem, da bi lahko vsako tretjo okužbo preprečili z dosledno in celovito higieno v bolnišnicah. Za operacijske sobe in oddelke za intenzivno nego obstajajo strogi predpisi, druga problematična območja kot so sobe za bolnike pa ne dosegajo higienskih zahtev, ki bi preprečevale bolnišnične okužbe.

Na kljukah, stikalih, tleh ali posteljnem perilu - povsod v neposredni okolici bolnika preti nevarnost okužbe. Prav v sobah za bolnike nenehno prihajanje in odhajanje zdravnikov, obiskovalcev in drugega zdravstvenega osebja omogoča širjenje mikrobov preko stika s kožo. Kljub visoki nevarnosti okužbe se preventiva ne izvaja ustrezno in v zadostnem obsegu, razen v operacijskih sobah in drugih posebnih bolnišničnih oddelkih. Zaradi nevednosti in pomanjkanja informacij tudi obiskovalci prenašajo bakterije preko kljuk. Do predmetov v sobah se obnašajo kot, da so v domačem okolju. Z odstiranjem in zastiranjem  z bakterijami prežetih zaves, vključevanjem stikal za luči ali sedenjem na postelji obiskovalci prejmejo bakterije.

Preprečevanje okužb s pomočjo protibakterijskih tkanin

Glavni način preprečevanja okužb je seveda dosledna higiena rok zdravstvenega osebja in obiskovalcev.
Naj gre za antibakterijsko zidno barvo, talne obloge, ki jih je mogoče razkuževati, ali bioaktivne tkanine - na voljo so številne možnosti za izboljšanje higienskih standardov v bolnišnicah. S strokovnega vidika pa se inovacije na oddelkih ne uporabljajo dovolj. Uporaba antibakterijskega linoleja za talne obloge v sobah za bolnike je relativno pogosta, tkanine s podobnim učinkovanjem pa se vsaj doslej ne uporabljajo dovolj pogosto. Zavedati se je potrebno, da tkanine npr. zavese ali pregrade že od nekdaj  spadajo k tveganim dejavnikom za okužbe v klinikah in domovih za oskrbo starejših.

Na te izzive se že nekaj let odzivajo proizvajalci tkanin, ki sodelujejo z raziskovalnimi inštituti, zdravniki in mikrobiologi, z namenom izdelati materiale z antibakterijskimi učinkom za zdravstvene ustanove. Pri tem se industrija poslužuje antiseptičnih lastnosti srebra, ki jih človeštvo pozna že 3000 let. Že stari Grki so uporabljali antibakterijski učinek srebra za razkuževanje vode in hrane ter pri oskrbovanju ran.

Srebrovi ioni varujejo pred nevarnimi mikrobi

Podobno kot antibakterijski obliži ali operacijski pribor prevlečen z mikro delci srebra, tudi vlakna antibakterijskih zaves vsebujejo srebrove ione, ki bakterije uničujejo na celični ravni. Ob stiku mikrobov s tkanino se celična fiziologija povzročitelja bolezni poškoduje do te mere, da se prekine presnavljanje med bakterijami. To nato vodi do odmiranja celic. Migracija problematičnih mikrobov na kožo ali sluznico se tako prepreči in tveganje okužb za bolnike kot tudi osebje se bistveno zmanjša.

"Zavese, ki vsebujejo srebrove ione so pomemben del higiene v bolnišnicah." poudarja g. Justus Schmitz, direktor Drapiluxa, največjega proizvajalca antibakterijskih tkanin namenjenih za zavese.

Znanstveno dokazan učinek

Z uporabo materialov, ki vsebujejo srebrove ione se rast nevarnih bakterij kot Staphylococcus aureus in Klebsiella pneumoniae občutno zmanjša. Raziskava na primeru več bioaktivnih materialov za zavese Drapilux kaže, da je število bakterij na površini Drapilux materialov v primerjavi s številom bakterij na površini tkanin brez antibakterijskega učinka manjše za 99 %. Tudi po 50 - ih pranjih pri 60 stopinj C vsi testirani materiali če vedno kažejo odlično antibakterijsko delovanje.

Potrebujete več informacij?

Pokličite nas na 080 71 77 ali pošljite POVPRAŠEVANJE ...

Kje smo

DEKORATIVA IN d.o.o.
Prešernova cesta 22 e
3320 Velenje

Najdite nas na zemljevidu

Kontakt

DEKORATIVA IN d.o.o.
Prešernova cesta 22 e, 3320 Velenje